W celu pomiaru, wystarczy umieścić niewielką ilość wina w załączonej probówce/menzurce i zanurzyć w nim wskaźnik, by...
Jak destylować
Poradnik znajdziesz tutaj
Jak destylować destylatorem Abratek
1. Przygotowywanie roztworu:
Na roztwór należy przygotować:
· 50l wody
· 16kg cukru
· dwie paczki drożdży na 8kg cukru
· dwa środki do klarowania zacieru
Przygotowuj pojemnik na zacier 70l:
Do garnka dodajemy cukier (około 16kg cukru, 50 litrów wody i drożdże)
Ciepłą wodę wlewamy do garnka, by było lepiej rozpuścić cukier
Cukier rozpuszczony
Dodajemy drożdże
Całość mieszamy
Jak widać droższe zostały rozpuszczone
Po chwili zacier zaczyna pracować
Mierzymy stężenie cukru (cukromierz)
Od samego początku zacier jest ciepły ma temperaturę około 30 stopni
Kontrolujemy wskazania cukromierza
Zaczyna brakować cukru, spada temperatura roztworu
Pa kilku dniach drożdże przestają pracować, cukier w roztworze powinien spaść do 0 lub poniżej
Należy zamieszać roztwór w celu odgazowania oraz „zabić” drożdże poprzez dodanie SuperKlar torebkę A lub też podgrzać do temperatury 50 °C (wszystkie drożdże giną w temperaturze 40 °C)
Po dwóch godzinach dodajemy torebkę B i mieszamy
Przygotowanie destylatora
Sprężynki miedziane – mycie w 3% roztworze kwasku cytrynowym z wodą
Pozbawiamy spręzynek pryzmatycznych wody
Myjemy sprężynki stalowe
Osuszone sprężynki
Suszymy spręzynki nierdzewne
,
Myjemy i suszymy zmywaki
Wypełniamy kolumnę
Wypełniamy kolumne destylatora
Kolumna wypełniona
Wypełniamy zbiornik wcześniej przygotowaną mieszaniną do destylacji, zalewamy ¾ zbiornika. Ciecz podczas wrzenie nie może wpływać do kolumny destylacyjnej.
Głowica od strony kolumny (refluksu) robi się ciepła ma temperaturę 38 stopni
Głowica od strony zasilania wodą jest i ma być zimna temperatura około 25 stopni,
od strony refluksu ma być gorąca.
Dostosowujemy wylot ciepłej wody.
Podczas destylacji zawsze zwracamy uwagę na temperaturę na kolumnie, widać iż temperatura zaczyna wzrastać osiąga 31 stopni
Temperatura na kolumnie zaczyna rosnąc i jest w normie 78 °C (Temperatura powinna utrzymywać się do 81 °C )
Oczekujemy na pierwszą setkę tzw ,metanol” który pachnie jak farba i jest szkodliwy.
Skapujący destylat
Temperatura kolumny jest w norma wnosić około 78 °C
Alkoholomierzem mierzymy stężenie procentowe destylatu
Wzrastająca temperatura na kolumnie, która świadczy o kończącym się destylacie
Temperadura dość wysoka kończymy destylację
Wzrastająca temperatura
płyn do wycieraczek gotowy, szerokiej drogi ;-)
Dla lepszego efektu destylat można jeszcze przefiltrować – instrukcje znajdziesz w następnym naszym poradniku
Kopiowanie, rozpowszechnianie, przedruk i publikacja w jakiejkolwiek formie (również
elektronicznej) do celów komercyjnych i prywatnych, bez zgody autora serwisu Padew.pl zabronione.
Zdjęcia zamieszczone w galerii jak również inne nie będące elementem graficznym strony,
chronią prawa autorskie. Wykorzystywanie do celów komercyjnych bez zgody autora
zabronione. Do celów prywatnych - po poinformowaniu autora.
Laisser un commentaire