Latest posts

Dlaczego używamy miedzi do destylacji?

Miedź kontra stal nierdzewna i inne alembiki

Dlaczego używamy miedzi do destylacji?

Jak powiedziałby Ron Burgundy, to nauka. Używamy miedzi, ponieważ pozwala nam ona na dostarczenie świeżo destylowanego oleju o doskonałym zapachu. Zapach w oleju, którego nikt tak naprawdę nie lubi, to siarka. Znasz ten zapach zgniłego jajka lub spalonej zapałki... Tak, my też go nie lubimy. Chcemy się upewnić, że zapach siarki zostanie usunięty z olejków eterycznych, ponieważ siarka występuje w większości roślin w niewielkich ilościach. Na szczęście dla nas cząsteczki miedzi mają ładunek jonowy +2, a cząsteczki siarczanu mają ładunek jonowy -2, więc te dwa pierwiastki naprawdę się lubią i tworzą piękny turkusowozielony proszek zwany siarczanem miedzi. Możesz zobaczyć zielonkawo-turkusowe ślady na boku i dnie mojego alembiku. Łatwo je zmyć odrobiną wody.

Posted in: Default category

Leave a comment