Latest posts

Jak to zrobić Destylacja olejków eterycznych z lawendy

1. Krótki przegląd

Jak więc destylować olejek eteryczny z lawendy? Czy kiedykolwiek gotowałeś warzywa na parze? Cóż, jeśli tak, istnieje prawdopodobieństwo, że możesz destylować lawendę, aby wydobyć jej olejki eteryczne. 

Podobnie jak pieczenie pięknego ciasta, istnieje tendencja do patrzenia na gotowy produkt i myślenia o jego pięknie, i ignorowania nauki stojącej za tym, co działo się w piekarniku. Często słyszę, jak moi koledzy hodowcy lawendy i destylatorzy nazywają destylację olejków eterycznych sztuką. Podczas gdy proces ten wymaga pewnej kreatywności, destylacja musi mieścić się w pewnych parametrach, aby uzyskać idealny produkt. Dlatego twierdzę, że destylacja jest bardziej nauką. Ponadto destylator ma niewielką kontrolę nad procesami chemicznymi wewnątrz naczynia po rozpoczęciu destylacji. Tak więc znajomość nauki to połowa sukcesu! Więc zaczynamy.

Ładowanie alembika miedzianego
Sprzęt do destylacji lawendy

2. Konfiguracja

Destylacja olejku eterycznego z lawendy odbywa się w procesie zwanym destylacją parową lub czasami destylacją parową na mokro. W obu przypadkach proces jest bardzo podobny. Najpierw weź garnek lub czajnik i umieść tackę parową cal lub dwa nad dnem czajnika (w zależności od rozmiaru alembiku może to być wiele cali w większym alembiku). W przypadku naszego 60-litrowego alembiku umieszczamy tackę parową na 1-calowych kawałkach miedzianej rury. W przypadku naszego 300-litrowego alembiku nasza para rozproszona znajduje się około 10 cali od dna alembiku. Następnie napełnij czajnik wodą do linii tacy parowej. Cała lawenda będzie teraz znajdować się na górze tej tacy parowej, taca zapobiegnie dotykaniu lawendy dna garnka i przypalaniu.

W tym momencie staje się prawdopodobnie bardziej jasne, dlaczego porównuję destylację olejków eterycznych z lawendy do gotowania warzyw na parze. Teraz mamy czajnik z tacką parową na dole i garnek wypełniony wodą do góry tacy parowej. Jak widać na zdjęciu, w czajniku jest jeszcze dużo miejsca. Teraz wkracza lawenda.

3. Napełnianie alembiku lawendą

Przed ustawieniem naszego alembiku przytnę odmianę lawendy, którą zamierzam destylować. Do alembiku o pojemności 60 l będę potrzebował około 20-25 funtów świeżo ściętej lawendy. Do naszego alembiku o pojemności 300 l będę potrzebował 100-120 funtów lawendy. 20-25 funtów świeżej lawendy to od 6 do 12 całych roślin lawendy, w zależności od odmiany, wieku i kondycji rośliny. Przycinamy lawendę krótko, aby uniknąć zbytniego upakowania łodygi. Przycinamy również naszą lawendę znacznie później w roku, gdy jest ona przejrzała i w pełni rozkwitła. Kiedy roślina jest w pełni rozkwitła, ma najwięcej olejku eterycznego. Upychamy lawendę w kociołku alembiku na górze tacy parowej, starając się uniknąć kieszeni powietrza między lawendą. Można ciasno upchać alembik, nie martw się o przepełnienie alembiku. Napełniamy lawendą aż po samą górę garnka. Gdy już napełnimy garnek, zakładamy pokrywkę czajnika i podłączamy przewód łączący garnek ze skraplaczem, a następnie włączamy ogrzewanie pod czajnikiem.

Ładowanie alembika miedzianego
Pełen lawendy miedziany alembik

4. Proces

Ok, obiecuję, że teraz zaczyna się robić ciekawie. Podobnie jak w przypadku gotowania warzyw na parze, cały sens procesu destylacji polega teraz na zagotowaniu wody i przekształceniu jej z cieczy na gaz (parę), aby mogła się unieść i przejść przez nasz czajnik, który jest teraz wypełniony lawendą. Gdy para przechodzi przez lawendę, ciśnienie wewnątrz zamkniętego czajnika wraz z wysoką temperaturą pary powoduje, że pączek lawendy (kielich) uwalnia swoje olejki eteryczne.

Czy wiesz? Pączek lawendy, a nie sam kwiat, to miejsce, w którym znajduje się większość olejku lawendowego.   .

5. Skraplanie pary wodnej

Mniejszy garnek, do którego podłączony jest duży czajnik, nazywa się skraplaczem. Skraplacz to miejsce, w którym rura trzymająca parę, która zawiera wodę i olej, przemieszcza się, aby się ochłodzić. Rura zwija się bardzo stopniowo w dół skraplacza, jak widać powyżej. Skraplacz jest wypełniony zimną wodą, aby schłodzić rurę zawierającą parę. Pozwala to parze przejść ze stanu gazowego z powrotem do stanu ciekłego. Woda wokół wężownicy skraplacza nagrzewa się podczas tego procesu, więc mamy gorącą wodę wychodzącą z zaworu na górze skraplacza. Gorącą wodę zastępuje zimna woda, która wchodzi do dna garnka skraplacza. Pozwala to skraplaczowi stopniowo chłodzić parę. Po ostygnięciu i powrocie do stanu ciekłego, kapie z końca skraplacza do naszego lejka rozdzielczego.  

Alembik miedziany z olejkami eterycznymi
Destylacja lawendy

6. Oddzielenie oleju i hydrolatu

Może się to wydawać oczywiste, ale poruszam ten temat, ponieważ jest powszechnie źle rozumiany. Kiedy olej i woda wypływają ze skraplacza do lejka rozdzielającego, rozdzielają się. Jak większość ludzi wie, olej i woda się nie mieszają, więc nie jest to nic szczególnego, ale często słyszę, że olej unosi się na wodzie, ponieważ woda jest cięższa. To nieprawda. Istnieją dwa powody, dla których olej unosi się na wodzie. Po pierwsze, wiązanie dipol-dipol między cząsteczkami wody jest znacznie silniejsze niż jakakolwiek reakcja zachodząca między olejem a wodą, więc olej nie rozerwie wiązań wodnych. Po drugie, woda jest gęstsza, a nie cięższa od oleju, więc woda opada na dno. Ponadto olejek eteryczny, podobnie jak wszystkie olejki, jest hydrofobowy.

7. Wydajność olejków eterycznych

Plony zależą od odmiany. Gatunek Lavandula X Intermedia, lawendy, produkują najwięcej olejku. Grosso, która jest najpopularniejszą odmianą lawendy, jest jedną z największych producentów olejku. Uzyskujemy około 225-300 ml olejku na partię dla Grosso z 20-25 funtów w 60-litrowym alembiku. Gatunek Lavandula Angustifolia, czasami nazywany lawendą angielską, jest niskim producentem olejku. Niektóre odmiany produkują więcej niż inne, ale zazwyczaj otrzymujemy 30-120 ml w zależności od odmiany Angustifolias. Lawendy angielskie produkują najbardziej pożądany olejek eteryczny. Lawendy mają więcej kamfory w swoim olejku. Kamfora to ten sam zapach, który można znaleźć w maściach Vicks Vapor Rub. Nie pozwól jednak, aby to zniechęciło Cię do olejku Grosso, wiele osób nadal naprawdę lubi zapach Grosso, ponieważ jest to najczęstszy zapach lawendy. Grosso to zapach, który większość ludzi rozpoznaje jako lawendę. Odmiany angielskie mają znacznie słodszy zapach i są bardziej pożądane w dziedzinie aromaterapii.

Olejek eteryczny lawendowy
Hydrolaty lawendowe

8. Czym jest Hydrosol?

Woda lawendowa, która powstaje z olejem, jest teraz nazywana Hydrosolem. Jeśli dodasz odpowiednią ilość wody do swojego alembiku (nie za dużo, aby nie rozcieńczyć hydrosolu), otrzymasz kolejny pożądany produkt, hydrosol lawendowy. Hydrosol jest używany do usuwania makijażu, mgiełek do ciała, dezodorantów, sprayów do lnu itp. Używamy go w naszym sprayu do lnu, który sprzedajemy tutaj na naszej farmie.  

9. Miedź kontra stal nierdzewna i inne alembiki

Dlaczego używamy miedzi do destylacji? Jak powiedziałby Ron Burgundy, to nauka. Używamy miedzi, ponieważ pozwala nam ona na dostarczenie świeżo destylowanego oleju o doskonałym zapachu. Zapach w oleju, którego nikt tak naprawdę nie lubi, to siarka. Znasz ten zapach zgniłego jajka lub spalonej zapałki... Tak, my też go nie lubimy. Chcemy się upewnić, że zapach siarki zostanie usunięty z olejków eterycznych, ponieważ siarka występuje w większości roślin w niewielkich ilościach. Na szczęście dla nas cząsteczki miedzi mają ładunek jonowy +2, a cząsteczki siarczanu mają ładunek jonowy -2, więc te dwa pierwiastki naprawdę się lubią i tworzą piękny turkusowozielony proszek zwany siarczanem miedzi. Możesz zobaczyć zielonkawo-turkusowe ślady na boku i dnie mojego alembiku. Łatwo je zmyć odrobiną wody.

Czyszczenie alembika miedzianego

10. Zawijanie i wyposażenie

Kilka uwag Ścinamy naszą lawendę do destylacji, gdy pąki lawendy są w pełni rozkwitłe, czyli wtedy, gdy pąki lawendy mają najwięcej olejku. Ścinamy lawendę z krótkimi łodygami, aby uzyskać jak najwięcej główek kwiatów lawendy w kotle. Destylujemy całą naszą lawendę w naszym 300-litrowym lub 60-litrowym miedzianym alembiku

Posted in: Default category

Leave a comment