Latest posts

Jak zrobić zacier do destylatora

Jak zrobić zacier do destylatora:

1.   Przygotowywanie roztworu:

Na roztwór należy przygotować:

Pędzimy Bimber

·   50l wody najlepiej źródlanej

·   16 kg cukru lub sacharozy

·   dwie paczki drożdży na 8kg cukru

·   dwa środki do klarowania zacieru

Przygotowuj  pojemnik na zacier  garnek około 70l

Cukier do bimbru

Do garnka dodajemy cukier (około 16kg cukru, 50 litrów wody i drożdże)

Destylat

Ciepłą  wodę wlewamy do garnka, by było lepiej rozpuścić cukier używamy wody o temp. około 20 stopni Celsjusza

Rozpuszczamy cukier lub sacharozę  

Jak zrobić zacier

Dodajemy drożdże 

Drożdże do bimbru

Całość mieszamy

Po chwili zacier zaczyna pracować, pozostawiamy go najlepiej na dwa tygodnie.

Blg zacieru mierzymy cukromierz

Po dwóch tygodniach mierzymy cukromierzem zacier i sprawdzamy  ile ma cukru. Blg powinno wynosić poniżej 0 .

ZACIER JEST GOTOWY DO DESTYLACJI TERAZ NALEZY WYKLAROWAĆ ZACIER -> Poradnik Klarowania 

Posted in: Destylacja

Leave a comment