Obciążalność prądowa długotrwała kabli jaki przewód i jaki do prądu?
Jaki rodzaj destylatora wybrać - rodzaje destylatorów
Jaki rodzaj destylatora wybrać - rodzaje destylatorów.
Podczas zakupu destylatora należy przemyśleć kilka aspektów. Na rynku znajduję się ogromna ilość destylatorów lecz nie każdy może spasować kupującemu lub nowicjuszowi. Jest wiele rodzajów destylatorów każde z nich ma swoje plusy i minusy, chciałbym wam dzisiaj przedstawić na co zwracać uwagę a na co nie .
Które wybieramy w kolejności:
1. Materiał
2. Typ Destylatora
3. Rozmiar Destylatora
4. Rodzaj i Pojemność Kotła
5.Wypełnienie Destylatora i System Pozyskiwania Destylatu
1. Materiał z jakiego jest wykonany destylator.
Mamy 2 opcje: płaszcz ze stali nierdzewnej lub miedź. Wszystkie inne materiały są albo problematyczne (np. szkło), albo całkowicie nieakceptowalne (rury metalowe lub ocynkowane). Zarówno fotosy miedziane, jak i ze stali nierdzewnej mają swoich zwolenników. Miedź ma inne właściwości niż stal nierdzewna. Jest pierwiastkiem aktywnym biorącym udział w destylacji - pochłania kilka szkodliwych związków (np. siarkę) i zapobiega przedostawaniu się ich do końcowej destylacji. Działa bakteriostatycznie (bakterie nie lubią miedzi) i nie koroduje. Oznacza to, że destylator miedziany jest uważany za bardziej szlachetny niż równoważny destylator ze stali nierdzewnej; Ma łagodniejszy, bardziej zrównoważony smak. Prestiżowe, stare gorzelnie pracują na miedzi. Miedź również znacznie lepiej przewodzi ciepło. Różnica jest ogromna (miedź: ok. 370 W m/K, stal nierdzewna średnio 18 W m/K). Ma to praktyczne znaczenie przy destylacji – miedź tworzy inne, korzystniejsze środowisko pracy. Z tego samego powodu, chłodnice lub skraplacze powinny być wykonane z miedzi, ponieważ dzięki temu chłodzenie jest znacznie wydajniejsze i po prostu oszczędza wodę.
Jednak stal nierdzewna ma również zalety. Jest tańszy i dlatego dostępny dla użytkowników z ograniczonym budżetem. Stal nierdzewna jest łatwa w ,,obróbce" – większość spawaczy może się powstrzymać. W przypadku nieszczelności lub jeśli chcemy rozbudować sprzęt (dołożyć do kolumny kolejny korek, otwór temperaturowy lub nypel) - większość spawaczy sobie z tym poradzi. Ale uwaga: dlatego na rynku dostępnych jest wiele fotosów ze stali nierdzewnej, produkowanych przez firmy, dla których produkcja fotosów jest jedną z wielu działalności (obok produkcji ogrodzeń czy części maszyn). Zalecamy unikać takich producentów. Jeśli zdecydowałeś się na stal nierdzewną, najlepiej poszukać producenta, który specjalizuje się wyłącznie w zdjęciach..
Miedź i stal nierdzewna również muszą być traktowane inaczej. Nie do końca prawdą jest, że miedź wymaga więcej pracy, aby utrzymać ją w czystości. Opinia ta wynika zapewne z faktu, że miedź z biegiem czasu utlenia się (ciemnieje) – jest to proces naturalny. Nie oznacza to jednak, że stali nierdzewnej nie trzeba myć. Jeżeli chcemy zachować stałą jakość początkową destylacji, musimy dbać o mycie sprzętu po każdej destylacji i pamiętać o jego regularnym myciu, a dokładniej co kilka do dziesięciu destylacji. I to niezależnie od tego, czy jest to miedź, czy stal nierdzewna. Różnica polega jedynie na zastosowanym środku czyszczącym – w przypadku stali nierdzewnej jest to najczęściej zwykły detergent kuchenny (lub np. roztwór octu), a w przypadku miedzi – gorąca woda z rozpuszczonym kwasem cytrynowym.
2. Typ Destylatora
Równie ważną decyzją jest wybór odpowiedniego rodzaju destylatora. Na rynku dostępnych jest wiele różnych modeli, z których najpopularniejsze to:
Alembik Miedziany
Tradycyjne wyposażenie historyczne (dostępne tylko wersje miedziane) kultury arabskiej/śródziemnomorskiej. Jest nadal dostępny, ale jest używany rzadziej, głównie do destylacji mieszanek owocowo-zbożowych w najbardziej tradycyjny sposób – na małym ogniu.
Alembiki są robione ręcznie - występują w różnych kształtach i rozmiarach. Wyglądają pięknie, prawie jak meble do salonu. Nie są one jednak zbyt powszechne: najczęściej nie posiadają grzałek i nie posiadają wypełniacza (niezbędnego np. do destylacji cukierków). Ich brak popularności wynika także z problematycznej obsługi (trudności w uszczelnieniu poszczególnych elementów garnka i destylatora) oraz trudności w czyszczeniu (zwłaszcza garnka, który również jest miedziany). Dlatego nieruchome obrazy są dobrym wyborem tylko dla wąskiej grupy użytkowników, którzy świadomie akceptują urządzenia sztywne i problematyczne w codziennym użytkowaniu.
Destylator ,,Zimne Palce''
Jednak wielu sprzedawców oferuje sprzęt, którego początki sięgają ubiegłego wieku. Choć często wyposażony jest w tzw. osady, które mają w pewnym stopniu oczyścić destylat z niepożądanych związków, to przy pomocy tego urządzenia nie da się uzyskać wysokiej jakości destylatu, a tym bardziej zatężonego destylatu. Urządzenia takie najczęściej wytwarzają bimber o obcym, niechcianym i nieprzyjemnym zapachu oraz ostrym smaku. Zimne palce wykonane są niemal wyłącznie ze stali nierdzewnej i są najtańszym urządzeniem na rynku. Nie zalecamy zakupu tego urządzenia.
Pot Still
Tradycyjny, popularny i szeroko stosowany sprzęt do prostej (tj. jednorazowej) destylacji. W trakcie destylacji z użytych surowców otrzymuje się produkt o mocnym smaku i aromacie, dlatego też mieszanki owocowe i zaciery zbożowe destyluje się na urządzeniach destylacyjnych. Dlatego powinien być wykonany wyłącznie z miedzi. Do kotłów można dodać dodatkowe akcesoria, np. z aromatyzatorem lub powrotem (dodatkowa chłodnica). Dzięki temu zwiększa się możliwość destylacji w naczyniu: aromatyzator pozwala na produkcję aromatyzowanych destylatów, a moc powstałego destylatu wzrasta podczas refluksu.
PotStile są więc świetnym wyborem, jeśli koncentrujesz się na wyrobie destylatów z owoców czy zbóż. Są tańsze niż kolumny półkowe i kolumny rektyfikacyjne (o których poniżej), ale ich minusem jest to, że destylując nastaw cukrowy, nie uzyskamy czystego, bezwonnego spirytusu - a jedynie bimber do ok. 90% mocy. Jeśli komuś to wystarcza, to będzie świetny wybór. Jeśli jednak nie wystarcza, lepiej kupić bardziej uniwersalną kolumnę rektyfikacyjną.
Kolumna Półkowa
Droższa alternatywa do potstila. Jest to bardziej złożony destylator, jednak korzystanie z jego funkcji wymaga większej staranności i doświadczenia. W przeciwieństwie do kolumn destylacyjnych, kolumna destylacyjna składa się z fizycznych półek (zwykle 3-5 półek w warunkach domowych) i nie ma w nich wypełniacza - opary alkoholu kondensują się bezpośrednio na półkach. Im wyższa półka, tym więcej alkoholu znajduje się w skondensowanym destylacie. Kolumny półkowe mogą być wykonane ze szkła, miedzi lub stali nierdzewnej.
Kolumna rackowa ze względu na wysoki koszt nie jest tak popularna jak alkule do użytku domowego - za to często stosowana jest w większych instalacjach (mini gorzelnie). Jego zastosowanie jest podobne jak destylatora potstilla - służy głównie do przerobu owoców i zbóż na destylaty owocowe oraz do produkcji wódek zbożowych, ziemniaczanych i innych. Zaletą kolumny półkowej jest jej modułowa konstrukcja - można dodawać/usuwać dodatkowe półki, co zmienia charakter i moc powstałego destylatu. Sam proces destylacji jest również atrakcyjny, ponieważ odbywa się na oczach użytkownika (szczególnie w szklanych kolumnach). Półka ma jednak tę samą wadę, co potstil - nie da się przygotować czystego alkoholu (teoretycznie jest to możliwe, ale wymaga kilkunastu półek, co w domu jest nierealne); Minusem jest także znacznie wyższa cena oraz, w przypadku kolumny szklanej, podatność na uszkodzenia.
Kolumna Retryfikacyjna
Typ destylatora umożliwiający produkcję czystego alkoholu oraz destylatów owocowych i zbożowych. Działa na innej zasadzie niż wspomniane powyżej konstrukcje. Wszystkie pary wygotowane z kotła kondensują się w głowicy - część z nich wraca jednak do kolumny, a tylko część ją opuszcza. Procesem tym steruje zawór, który mniej więcej odkręcamy w zależności od tego, co chcemy osiągnąć. Taka konstrukcja pozwala z jednej strony maksymalnie oczyścić zbiornik i wyprodukować czysty spirytus 96%, a z drugiej także destylaty owocowe i zbożowe. Kolumna jest więc konstrukcją dość uniwersalną, należy jednak pamiętać, że wytwarzanie na niej destylatów smakowych tej samej jakości co kolumna potsil lub półkowa wymaga doświadczenia i pewnego sposobu pracy (utrzymanie czystości, powolne gotowanie, ostrożne destylacje). zasoby leśne itp.)
Kolumny retryfikacyjne są zwykle dostępne w wykonaniu ze stali nierdzewnej i miedzi. Jest to urządzenie godne polecenia. Głośniki są różne (np. głowica klasyczna, Abratek, głowica puszkowa), ale w zasadzie nie ma to większego znaczenia, bo większość z nich działa tak samo. Jednakże o klasie głośnika decydują jego specyfikacje i wyposażenie; Opisaliśmy to w kolejnych punktach poradnika
3. Rozmiar destylatora - Średnica i wysokość
Średnica
Przez średnicę destylatora rozumiemy średnicę rury, na której zbudowane jest urządzenie. Mowa oczywiście o rurze wychodzącej bezpośrednio z kotła, a nie np. o średnicy chłodnicy (który zwykle jest dużo mniejszy). To główna wartość, która decyduje o wartości sprzętu i jego charakterystyce – zawsze powinniśmy znać średnicę destylarni, którą kupujemy. Jeśli sprzedawca nie poda lub zatai tę informację, należy zachować ostrożność, ponieważ może to sprawiać wrażenie, że rama jest zbudowana na szerszej rurze niż jest w rzeczywistości.
Szerokość rury wpływa bezpośrednio na prędkość destylacji i możliwość produkcji wysokiej jakości destylatów; Im większa średnica, tym większa prędkość destylacji i bardziej profesjonalny sprzęt.
Do destylacji domowej dostępne są destylatory o średnicy 28-35-42 mm. Są to urządzenia najprostsze i najbardziej nieefektywne (zwłaszcza poniżej 35 mm). Są słabo wyposażone i przeznaczone dla skromnych użytkowników. Świetnie nadają się do destylacji tymczasowej, gdzie nie oczekuje się zbyt wiele, np. w celach destylacyjnych. na kuchence indukcyjnej. Tak małe średnice najczęściej oferowane są w specjalnie przystosowanych kotłach o pojemności 10-18 litrów i ogrzewanych kuchenką indukcyjną lub gazową.
Średnica rury, która zapewnia wygodną pracę i pozwala na wykonanie w domu przynajmniej wysokiej jakości destylatów, wynosi > 50 mm.
Im większa średnica, tym większa prędkość destylacji. Wybierając średnicę destylatora bierzemy pod uwagę ile chcemy wydestylować i ile czasu poświęcimy na ten proces. Szybkość destylacji dla popularnych średnic destylacyjnych to:
Fi 54 (miedź), fi 60.3 (stal nierdzewna):
Destylacja do alkoholu: ok. 1 litr/godz.
Destylacja na smakówki: ok. 2 litry/godz.
Fi 76 (miedź, stal nierdzewna):
Destylacja do alkoholu: ok. 2 litry/godz.
Destylacja do na smakówki: ok. 3,5-4 litrów/godz.
Większe średnice rur (powyżej 80 mm) to inny segment rynku – czyli minigorzelnie, bardziej dla małych firm (restauracje, lokalni drobni producenci) – które nie są objęte zakresem tego opracowania, dlatego nie uwzględniamy tak dużych gorzelni.
Wysokość rury (część kolumny, czyli od kotła do głowicy) nie ma wpływu na szybkość destylacji - ma natomiast wpływ na stopień oczyszczenia i moc powstałego destylatu.
W zależności od rodzaju destylatora jej wysokość powinna się różnić:
Wysokość
1.W przypadku PotStila rura nie musi być wysoka – klasyczne talerze patelniowe są niskie (aż do 30 cm). Wysokość ta jest wystarczająca, jeśli destylacja stosowana jest wyłącznie do przygotowania napojów aromatycznych (owoce, płatki zbożowe). Jeśli jednak chcemy, aby urządzenia były bardziej uniwersalne i nadawały się także do przetwarzania urządzeń cukrowniczych, to powinna być ona wyższa, min. 70cm. Kotły nie mogą być jednak zbyt wysokie, gdyż wtedy ich wydajność przypominałaby raczej kolumnę rektyfikacyjną do oczyszczania grupowego, a nie urządzenie do produkcji aromatycznych destylatów przyprawowych. Oferowane przez nas talerze patelniowe mają wysokość 80 cm (wydajność zabudowy ok. 10 cm) i uważamy to za rozsądny kompromis pomiędzy wyposażeniem do owoców/zbóż, a jednocześnie mocnym, oczyszczonym wlotem, który pozwala na wyjęcie cukiernicy. światło księżyca.
2.Kolumna półkowa składa się z pojedynczych segmentów (półek). Producenci zazwyczaj wykonują kolumnę półkową w taki sposób, aby w zależności od oczekiwanego efektu można było zastosować mniejszą lub większą liczbę półek. Minimalna ilość półek do eksperymentów i przygotowania różnych destylatów to 4 półki. Lepsze wyniki uzyskuje się przy 6 lub nawet 8 płytkach, jeżeli z kolumny można uzyskać również czysty, mocny destylat alkoholowy.
3.Kolumna rektyfikacyjna powinna natomiast mieć przynajmniej 100 cm - jest to wartość minimalna, ale można ją zalecić tylko wtedy, gdy wysokość pomieszczenia nie pozwala na wyższy sprzęt. Jeśli dysponujesz większą ilością pieniędzy, warto wybrać słupek wypełniony, najlepiej > 120 cm, a wysokość kolumny uwzględnia także tzw. latarka (szklany element na końcu laski, będący właściwie jej przedłużeniem).
Oczywiście wysokość całej destylarni (łącznie z kotłem, głowicą i ewentualnie innymi elementami) - oraz wysokość pomieszczenia, w którym sprzęt będzie pracował - również trzeba wziąć pod uwagę przy doborze wysokości rury. Aby ułatwić pracę i zapobiec uszkodzeniu sprzętu (np. podczas przenoszenia destylatora lub wyjmowania kolumny z kotła). Zalecamy pozostawienie co najmniej 15 cm przestrzeni.
Leave a comment