Obciążalność prądowa długotrwała kabli jaki przewód i jaki do prądu?
Co dają sprężynki miedziane?
Co dają sprężynki miedziane?
Sprężyki pryzmatyczne są najlepszym, najbardziej efektywnym wypełnieniem kolumny ratyfikacyjnej destylatora, posiadają najlepszy współczynnik powierzchni do objętości przez co szybko odprowadzają ciepło i utrzymują stałą temperaturę kolumny destylacyjnej.
Sprężynki wykonane z miedzi dodatkowo pochłaniają przykre zapachy z siarki
Usuwanie związków siarki z destylatu za pomocą drobnej miedzi.
Dlaczego miedź jest potrzebna w jakimkolwiek procesie związanym z przetwarzaniem napojów alkoholowych? Dlaczego jest używany? Potrzebujesz tego? Czy tego potrzebuję?
Miedź łatwo reaguje z rozpuszczalnymi i lotnymi związkami siarki, tworząc nierozpuszczalne i nielotne związki siarki. W tym samym czasie robi się czarna. Oznacza to, że jeśli w swoim produkcie znajdują się związki siarki, miedź je zwiąże. Jeśli oczywiście powierzchnia jest wystarczająca, ponieważ reakcja zachodzi w małej warstwie na powierzchni. Warstwę tę należy następnie zmyć, aby odsłonić świeżą miedzianą powierzchnię. Naturalnie sprawia to, że miedziana rzecz staje się coraz mniejsza.
Również bardzo szkodliwe dla organizmu związki miedzi przyspieszają starzenie się alkoholi. Jak suszarki przyspieszają utlenianie olejów do oleju schnącego. Alkohol koniakowy schłodzony w miedzianej chłodnicy dojrzewa szybciej. Nie jest tak ważne z czego wykonany jest zbiornik, ważne jest z czym alkohol miał kontakt po skropleniu. Ten stan jest ważny właśnie dla przyspieszenia starzenia się alkoholu.
W celu wyeliminowania związków siarki konieczny jest kontakt produktu z powierzchnią miedzi o maksymalnej powierzchni. Z punktu widzenia szybkości reakcji nie ma znaczenia, czy zachodzi ona w postaci pary czy cieczy o temperaturze zbliżonej do temperatury parowania. Ale z punktu widzenia pełnej reakcji lepiej jest w cieczy, kontakt będzie pełniejszy. Kiedy opary ,,przelatują" przez miedzianą chłodnicę, część związków siarki może skroplić się na warstwie przepływającej cieczy i przedostać się do gotowego produktu. A jeśli mam w zbiorniku coś miedzianego z rozwiniętą powierzchnią, to jak się nagrzeje, jak wszystko się zagotuje, to czasu będzie więcej.
ALE! Nie ma sensu wrzucać miedzi do miazgi. Istnieje zbyt wiele związków innych niż siarka, które mogą również kontaktować się z powierzchnią miedzi.
Idealnym miejscem dla miedzi w destylatorze ze stali nierdzewnej jest zbiornik zawierający pierwszy destylat przed ponowną destylacją lub rektyfikację. To jest dokładnie to, co robię.
Leave a comment