Latest posts

Jak wyklarować zacier - Klarowanie

Nie ma powodu, aby klarować zacier (zacier, piwo itp.) przed destylacją. Są pewne przypadki, w których chcesz usunąć cząstki stałe z zacieru.

1. Jeśli używasz elementów grzewczych, ponieważ mogą się spalić i wydzielać smaki.

2. Pomoże  to zapobiec tworzeniu się skorupy w alembiku.

3. Zapobiega pienieniu się.

Jeśli przepuścisz swój wywar przez profesjonalny filtr przed destylacją, możesz zapobiec większości powyższych scenariuszy.

Jak wyklarować zacier ???

Zacier można podgrzać do temp około 45 stopni Celcjusza lub użyć specjalnego klaru do klarowania np tego 

Należy zamieszać roztwór w celu odgazowania oraz „zabić” drożdże poprzez dodanie SuperKlar torebkę A

Klarowanie Klar A

Po dwóch godzinach dodajemy torebkę B i mieszamy

Klarujemy

 

Posted in: Destylacja

Leave a comment