Latest posts

Jak destylować -jak zrobić

Jeśli obawiasz się, że woda z kranu nie nadaje się idealnie do picia lub jeśli jesteś na świeżym powietrzu i kończy Ci się czysta woda pitna, to jest instrukcja dla Ciebie! Dowiedz się, jak destylować wodę we własnej kuchni, mając tylko garnek i trochę lodu lub zimnej wody. Nie jest wymagane laboratorium ani wyszukany sprzęt. Tę metodę można również łatwo dostosować, jeśli jesteś na łonie natury.

Woda destylowana nie tylko świetnie zapobiega gromadzeniu się minerałów w maszynach, ale także zamienia każde źródło wody, czy to wodę rzeczną, wodę jeziorną, wodę słoną czy ścieki (np. mocz) w czystą wodę pitną. Destylacja usuwa bakterie, wirusy, cysty, metale ciężkie, radionuklidy, substancje organiczne, nieorganiczne i cząstki stałe, pozostawiając wszystkie chemikalia, toksyny i odpady i tworząc czystą, czystą wodę.

Destylacja to dosłownie metoda widoczna w naturze, w której: słońce podgrzewa wodę na powierzchni ziemi, woda zamienia się w parę (parowanie) i unosi się, pozostawiając zanieczyszczenia, tworząc chmury. Gdy temperatura górnej atmosfery spada, pary stygną i zamieniają się z powrotem w wodę, tworząc krople wody. Następnie, gdy krople opadną jako deszcz (opady), cykl zaczyna się od nowa.

Do destylacji wody można stosować różne metody. Zasadniczo destylacja polega na gotowaniu wody w celu wytworzenia pary, pozostawiając wszelkie zanieczyszczenia, które na szczęście mają wyższą temperaturę wrzenia niż H2O. Gdy woda całkowicie wyparuje, para ta jest umieszczana w czystym pojemniku, gdzie skrapla się z powrotem do czystej wody. Tak więc samo gotowanie wody nie spowoduje jej destylacji, potencjalnie usunie jedynie kilka toksyn.

Można dyskutować, czy picie dużych ilości wody destylowanej jest idealne dla ludzkiego ciała. Niektórzy twierdzą, że ponieważ proces destylacji pozbawia wodę wszystkiego oprócz czystego H2O, naturalnie występujące, potencjalnie korzystne minerały są również ekstrahowane. Jednak niektóre badania wykazały, że potencjalnie korzystne minerały obecne w wodzie prawdopodobnie nie będą mogły zostać wchłonięte przez ludzki organizm.

Poradnik znajdziesz tutaj

Jak destylować destylatorem Abratek

Poradnik znajdziesz tutaj

1.   Przygotowywanie roztworu:

Na roztwór należy przygotować:

·   50l wody

·   16kg cukru

·   dwie paczki drożdży na 8kg cukru

·    dwa środki do klarowania zacieru

Przygotowuj  pojemnik na zacier 70l:

Do garnka dodajemy cukier (około 16kg cukru, 50 litrów wody i drożdże)

 

Ciepłą  wodę wlewamy do garnka, by było lepiej rozpuścić cukier

Cukier rozpuszczony

 

Dodajemy drożdże

 

 

Całość mieszamy

 

 

 

 

 

 

Jak widać droższe zostały rozpuszczone

 

 

Po chwili zacier zaczyna pracować

 

 

 

 

Mierzymy stężenie cukru (cukromierz)

Od samego początku zacier jest ciepły ma temperaturę około 30 stopni

 

 

Kontrolujemy wskazania cukromierza

 

 

Zaczyna brakować cukru, spada temperatura roztworu

 

 

 

 

Pa kilku dniach drożdże przestają pracować, cukier w roztworze powinien spaść do 0 lub poniżej

 

 

 

Należy zamieszać roztwór w celu odgazowania oraz „zabić” drożdże poprzez dodanie SuperKlar torebkę A lub też podgrzać do temperatury 50 °C (wszystkie drożdże  giną w temperaturze 40 °C)

 

 

Po dwóch godzinach dodajemy torebkę B i mieszamy

 

 

Przygotowanie destylatora

Sprężynki miedziane – mycie w 3% roztworze kwasku cytrynowym z wodą

 

 

 

Pozbawiamy spręzynek pryzmatycznych wody

 

 

Myjemy sprężynki stalowe

 

 

 

Osuszone sprężynki

 

 

Suszymy spręzynki nierdzewne

,

Myjemy i suszymy zmywaki

 

Wypełniamy kolumnę

Wypełniamy kolumne destylatora

 

 

Kolumna wypełniona

 

Wypełniamy zbiornik wcześniej przygotowaną mieszaniną  do destylacji, zalewamy ¾ zbiornika.          Ciecz podczas wrzenie nie może wpływać do kolumny destylacyjnej.

 

Głowica od strony kolumny (refluksu) robi się ciepła ma temperaturę 38 stopni

 

 

 

 

 

Głowica od strony zasilania wodą jest i ma być zimna temperatura około 25 stopni,

od strony refluksu ma być gorąca.

 

Dostosowujemy wylot ciepłej wody.

 

Podczas destylacji zawsze zwracamy uwagę na temperaturę na kolumnie, widać iż temperatura zaczyna wzrastać osiąga 31 stopni

 

 

 

 

 

Temperatura na kolumnie zaczyna rosnąc i jest w normie 78 °C (Temperatura powinna utrzymywać się do 81 °C )

 

 

 

Oczekujemy na pierwszą setkę tzw ,metanol” który pachnie jak farba i jest szkodliwy.

 

 

Skapujący destylat

 

Temperatura kolumny jest w norma wnosić około 78 °C

 



 

 

 

 

Alkoholomierzem mierzymy stężenie procentowe destylatu

 

 

Wzrastająca temperatura na kolumnie, która świadczy o kończącym się destylacie

 

 

Temperadura dość wysoka kończymy destylację

 

Wzrastająca temperatura

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

płyn do wycieraczek gotowy, szerokiej drogi ;-)

 

 

Dla lepszego efektu destylat można jeszcze przefiltrować – instrukcje znajdziesz w następnym naszym poradniku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kopiowanie, rozpowszechnianie, przedruk i publikacja w jakiejkolwiek formie (również

elektronicznej) do celów komercyjnych i prywatnych, bez zgody autora serwisu Padew.pl zabronione.

 

Zdjęcia zamieszczone w galerii jak również inne nie będące elementem graficznym strony,

chronią prawa autorskie. Wykorzystywanie do celów komercyjnych bez zgody autora

zabronione. Do celów prywatnych - po poinformowaniu autora.

 

Posted in: Destylacja

Leave a comment